Styret i Hå Kylling har etablert og vedtatt selskapets retningslinjer i henhold til åpenhetsloven*. Her er styrets redegjørelse:
Styret i Hå Kylling har etablert og vedtatt retningslinjer i forhold til åpenhetsloven og i tråd med OECD’s retningslinjer. Samfunnsansvar er innlemmet som en naturlig del av vår kultur og gjenspeiles i vår forretningsstrategi. Selskapet vektlegger langsiktig verdiskaping og positive bidrag til samfunnet. Hå Kylling vil derfor samarbeide med partnere som deler disse verdiene. Minimumskrav for samarbeid er at partnere følger våre prinsipper for
anstendige arbeidsforhold.
Med det menes arbeid som ivaretar grunnleggende menneskerettigheter, helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen, og som gir lønn å leve av. Vi har gjennomført en kartlegging og gjort aktsomhetsvurderinger av våre leverandører i tråd med retningslinjene for et anstendig næringsliv.
Gjennom våre aktsomhetsvurderinger finner vi svært liten risiko for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i vår leverandørkjede. Vi ser at Human Rights Risk Map vurderer at det er generelt lav risiko for brudd på menneskerettigheter i Norge. Internt i Hå Kylling følger vi strengt våre etiske retningslinjer, vi forholder oss til tariffavtaler og vi arbeider hardt for at alle både skal trives og ha det godt på jobb.
Vi har ikke avdekket brudd eller risiko for brudd som kan ha negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i rapporteringsperioden. Dette gjelder både internt i selskapet og i vår leverandørkjede.
Dersom det blir nødvendig å sette i verk tiltak, vil vi sørge for å overvåke tiltakene og sjekke at de gir ønsket resultat. Hå Kylling vil alltid hensynta og favorisere leverandører, råvarer og arbeidskraft i forhold til retningslinjene for et anstendig næringsliv.
Hå Kylling skal kommunisere og rapportere ærlig og åpent om arbeidet med aktsomhetsvurderingene våre og gjennom vår årlige redegjørelse etter åpenhetsloven. Dersom vi avdekker brudd, vil vi ha en dialog med de som berøres av dette.
Dersom det oppstår avvik i egen virksomhet, vil vi rette opp disse selv. Vi vil ellers bruke vår innflytelse og kontraktsbetingelser til at avvik avdekket andre steder i verdikjeden rettes opp.
*Åpenhetsloven, som trådte i kraft 1. juli 2022, pålegger store virksomheter å gjennomføre aktsomhetsvurderinger og kartlegge sin påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og arbeidsrettigheter gjennom verdikjeden. Der det identifiseres mulige negative påvirkninger, skal virksomheten sette i gang tiltak for å unngå, stanse eller begrense denne påvirkningen. Loven krever at disse årlige vurderingene skal offentliggjøres. Virksomheter som er omfattet av loven er også forpliktet til å svare på alle innsynsbegjæringer de skulle få relatert til virksomhetens påvirkning på menneskerettigheter og arbeidsforhold.